_D2A2591.jpg

Skogens smaker är en hyllning till skogen. I den här magasinet lyfter vi alla färger, dofter, smaker och upplevelser skogen bjuder på, sammanfattat i 120 bildsatta konkreta tips. Magasinet kan beställas via martha.fi, och läsas på Issuu.

Projektet inleddes under Karins tid som informatör på Marthaförbundet, och slutfördes av Familjen hösten 2019.

Utgivare: Finlands svenska Marthaförbund
Redaktör, skribent: Karin Lindroos, Familjen
Fotograf/stylist: Karin Lindroos, Familjen
Retusch: Astrid Lindroos, Familjen
Art Director: Magnus Lindström


Höst – Skördesäsong i skogen

Det är högsäsong i skogen. Bärsnåren bjuder på gratis och närande mellanmål, korgen fylls med trattkantareller och jaktlaget samlas i gryningen för att sitta på pass. Luften är hög, färgerna mustiga och skördemöjligheterna rikliga. Vill du vara självförsörjande på svamp under vintern – eller på bär till frukostsmoothien några veckor fram- över – har du nu din chans. Men se skogsfärden som en möjlighet, inte en belastning som kräver utrustning och imponerande svamp- skörd för att räknas. Det viktigaste är att ta sig till skogen och upp- täcka den möjlighet till vila och eftertanke som vår skog bjuder på – strax bakom husknuten eller en kort bussresa bort. Vad du gör väl på plats bland träden kan du låta känslan där och då bestämma.

Vinter – Tid för vila

Skogen reglerar värme – vintertid känns det varmt och omhuldande i skogen, medan den sommartid erbjuder svalka. Att sippa på en varm kopp kaffe i en stilla vinterskog klädd i nysnö är en stor upplevelse i det lilla. Nu sover många av skogens djur och växter för att komma igen med full kraft till våren. Passa på att njuta av allt som skördats under året, och packa korgen för en vinterpicknick till skogs.

Vår – Skogen spirar

Mössöron, granskott och harsyra. Våren är tiden för de späda och aromrika vilda växterna. I takt med fågelkvitter, smältande snö och porlande bäckar spirar skotten – utvilade efter en lång vin- ter. Nu inleds den nya skördesäsongen i skogen, med fokus på välgörande vilda växter.

Sommar – Fest för sinnena

Sommarskogen är en fröjd för alla sinnen. Färgerna har återvänt till träden och risen, doften efter ett sommarregn är svår att motstå och heta dagar bjuder skogen på skön svalka och skugga. De långa ljusa sommardagarna ger aromatiska och näringsrika bär och växter. Det är dags att tömma frys och skafferi på förra säsongens skörd, för nu börjar allt om igen.

Previous
Previous

Anton & Anton Christmas menu

Next
Next

Anton & Anton ruokakassi